Zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen is het vertrouwen in je eigen vaardigheden. Het vertrouwen dat dingen jou wel lukken en hoe jij jezelf uitstraalt. Zelfvertrouwen kweken kun je namelijk leren. Er bestaat een groot verschil tussen het echt zijn, of het alleen naar de wereld naar buiten te brengen. Wanneer je dit laatste doet bedrieg je jezelf en je eigen kwaliteiten eigenlijk, je zelfkennis is dan niet op orde.

Er zijn ook mensen die helemaal geen zelfvertrouwen hebben of dit uitstralen. Zij hebben een gebrek aan zelfvertrouwen.

Gebrek aan zelfvertrouwen

Je ontwikkelt zelfvertrouwen al van kinds af aan. De opvoeding en je omgeving hebben een sterke impact op je zelfvertrouwen in je jeugdige jaren. Als je bijvoorbeeld erg beschermd/bescheiden bent opgevoed kan het zijn dat je niet hebt geleerd om voor jezelf op te komen en je eigen mening te geven. Dit kan later in je leven veel effect hebben hoe je bent als persoon. Je durft je mening niet te geven, je bent teruggetrokken en onzeker. Hierdoor kan het zijn dat je minder gaat presteren en je sociale vaardigheden niet goed ontwikkeld. Doordat deze niet goed ontwikkeld zijn en je minder successen haalt dan anderen ga je je minder voelen dan hun. Je zelfvertrouwen neemt af en je komt in een negatieve spiraal terecht.

Zelfvertrouwen vergroten

Er zijn verschillende technieken en oefeningen om je zelfvertrouwen te vergroten. Het vergt echter veel inspanning en het gaat tegen je natuurlijke zelf in (op het begin dan). Je moet bewust worden van je gedachten en je emoties, wanneer je ze leert herkennen kun je ze namelijk ook veranderen. Het is eigenlijk een vorm van sociale psychologie en wordt ook wel assertief genoemd. Assertiviteit is het opkomen voor jezelf en het geven van je eigen mening. Assertiviteitstrainingen zijn momenteel erg opkomend! Er zijn meerdere tips om je zelfvertrouwen te vergroten en je assertief te worden, maar die gaan we niet allemaal opnoemen. We benoemen enkel de 3 belangrijkste.

Just do it!

Wacht niet totdat je denkt dat je genoeg zelfvertrouwen hebt om aan de slag te gaan, maar doe het gewoon! Dit is de beste manier om zelfvertrouwen te kweken, je moet genieten van wat er nu is en werken aan de resultaten die jij wilt. Sta positief in het leven en het leven lacht je toe. Lees hier ook nog enkele positiviteit tips. 

Kernwaarden

Leer je eigen kernwaarden kennen. Iedereen beschikt over principes die hij/zij in het leven toepast. JIJ organiseert je eigen leven en wanneer je je eigen kernwaarden goed kent en je hierop je keuzes maakt, ervaar je meer zelfvertrouwen.

Geef complimenten

Als je vriendelijk bent naar andere mensen ga je jezelf ook anders gedragen en naar jezelf kijken. Goede daden beloon je, dit doe je ook onbewust. Hoe vriendelijker en positiever jij zelf bent hoe meer jij en anderen dit kunnen waarderen. Je merkt dat anderen je ook meer complimenten gaat geven!

Zelfvertrouwen